İletişim Bozukluğu Olan Yetişkinlerin Çoğu, Damgalanmayla Karşılaştığını Bildiriyor...

Amerikan Konuşma-Dil-İşitme Derneği (ASHA) tarafından yaptırılan ve YouGov tarafından yürütülen yeni bir ulusal ankete göre işitme, konuşma ve/veya dil bozukluğu olan yetişkinlerin yaklaşık yüzde 65'i damgalanmalarla karşılaştıklarını söylüyor.

ASHA, sonuçların Mayıs ayındaki Ulusal Konuşma-Dil-İşitme Ayı ile birlikte açıklanacağını söyledi.

İletişim Bozukluğu Damgalaması
 
Ankete katılanların %65'i tarafından bildirilen deneyimler arasında şunlar yer aldı:
 
  • Dışlanmış gibi hissetmek ve yargılanmak
  • Daha az zeki olarak görülmek
  • Başarılarından dolayı tanınmadan kaldı
  • Etiketlenmek, zorbalığa maruz kalmak veya küçümsenerek muamele görmek
Şubat ayının sonlarında gerçekleştirilen ankette işitme, konuşma veya dil güçlüğü çeken 1.004 yetişkinden oluşan bir örneklem büyüklüğü vardı.
 
İletişim Bozukluklarının Kapsamı
 
Milyonlarca Amerikalının iletişim bozuklukları var. 
 
ASHA'ya göre bunların arasında yaklaşık 2 milyon afazili, 3 milyondan fazla kekeme ve yaklaşık 38 milyon işitme güçlüğü olan kişi var. Bu bozukluklar iletişimi zorlaştırsa da kişinin zekasını yansıtmaz. Pek çok insan, felç, beyin yaralanmaları, nörodejeneratif hastalıklar ve/veya yaşlanmanın bir parçası gibi çeşitli nedenlerle yetişkinlikte sorunlar geliştirir veya edinir. ASHA yetişkinlere anket yapmayı seçti çünkü yaşadıkları damgalanmaya ilişkin bilgiler çocuklar için olduğu kadar mevcut değil.
 
ASHA Başkanı Tena L. McNamara, AuD, CCC-A/SLP, "Ulusal Konuşma-Dil-İşitme Ayı'nda iletişim bozukluklarıyla ilgili damgalamalara dikkat çekmemiz çok yerinde" diyor. “Damgalamalar kesinlikle kabul edilemez ve genellikle yanlış bilgilendirme ve yanlış anlamanın sonucudur. Daha fazlasını dinleyerek, öğrenerek ve stereotiplere meydan okuyarak, hepimiz iletişim güçlüğü çeken insanların yaşam kalitesini yükselten daha kapsayıcı bir ortam yaratılmasına yardımcı olabiliriz. Anket yaptığımız insanlara göre, onlara iletişim kurmaları için yeterli zaman vermek ve onlar hakkında varsayımlarda bulunmamak (küçük ama etkili adımlar) hayatlarını önemli ölçüde iyileştirecektir."
 
Anketten Geri Bildirim
 
Ankete katılan 21 yaşındaki bir kişi şöyle yazdı: "Konuşma veya dil sorunlarımın belirginleştiği anlarda, anlayış ve sabrın çok şey ifade ettiğini insanların bilmesini isterdim." 53 yaşındaki bir kişi, insanların "aptal olmadığımı" anlamasını istedi. Aynı anda birden fazla kişi konuştuğunda duymakta güçlük çekiyorum." 61 yaşındaki başka bir katılımcı ise "en ufak bir teşekkür bile çok işe yarar."
 
Ankete göre halk da bu tür bir yardımı pek çok ortamda sağlayabilir. Ankete katılanların %80'inden fazlası iletişim zorluklarının hayatlarını etkilediğini söyledi; neredeyse yarısı önemli ilişkilerin etkilendiğini bildirdi; ve %67'si yakın sevdiklerinin dışındaki insanlarla günlük etkileşimlerinde de aynı şeyi bildirdi. Yaklaşık %60'ı sosyal toplantıların ve etkinliklerin stresli olabileceğini söyledi ve eşdeğer sayıda kişi, diğer insanların iletişim güçlüğü çeken bireylere uyum sağlamaya daha istekli olmalarını diledi.
 
Halk Eğitiminin Geliştirilmesi
 
Anket sonuçları ayrıca tedavi seçenekleri konusunda daha fazla halk eğitimine ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. İşitme, konuşma ve/veya dil güçlüğü çekenlerin yarısından fazlası tedavi seçenekleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını bildirdi. ASHA Başkanı McNamara, "Halkın eğitimine çok ihtiyaç var" dedi.

Yorum Yap